Delimbe opbouwzaaimachines

Groenbemester zaaien

Delimbe is een Frans fabrikaat van kwaliteits zaaimachines die speciaal zijn ontwikkeld voor het inzaaien van een groenbemester. Delimbe weet kwaliteit te combineren met betaalbaarheid. Vanaf 01-01-2006 is het verplicht om na de teelt van mais een vanggewas te telen op zand- en lossgronden. Daarnaast wordt er reeds op vele gronden ook na andere gewassen een groenbemester geteeld. Het is uit oogpunt van kostenbeheersing het meest interessant om de inzaai te combineren met de stoppelbewerking, en zo met zo min mogelijk energie het gewenste resultaat te bereiken. Er zijn 3 veelgebruikte typen zaaimachines van Delimbe welke op uiteenlopende werktuigen kunnen worden opgebouwd:

Delimbe speciaal

De Delimbe Speciaal is het eenvoudigste model en blinkt uit in zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De machine heeft een kunststof voorraadbak van 120 liter en wordt centraal op het stoppelbewerkingswerktuig geplaatst. De voorraadbak wordt door middel van een robuuste schroefdeksel waterdicht afgesloten. Onderin de voorraadbak bevindt zich een elektronisch instelbare doseeropening. Deze kan tot maximaal 300 kg fijn zaad per uur doorlaten of bij grovere zaden als rogge maximaal 220 kg per uur. De doseeropening kan ingesteld worden op een schaalverdeling van 1 tot 30. Via de tabel kan worden nagegaan welke instelling benodigd is voor de gewenste dosering. De verdeling van het zaad gaat met een centrifugaal zaaischijf. Deze schijf wordt aangedreven middels een elektromotor. De centrifugaal zaaischijf werpt het zaad krachtig weg tegen een meervoudig instelbare spreidplaat. Deze spreidplaat zorgt ervoor dat het zaad precies op de gewenste plek terecht komt, dus niet buiten de werkbreedte van het stoppelbewerkingswerktuig en naar keuze voor, in of achter de nalooprol. Als het zaad in de nalooprol valt wordt het mooi verdeeld in de bovenlaag van de bodem. De Delimbe Speciaal is instelbaar van 2,5 meter tot 5 meter werkbreedte, en is op te bouwen op elk type of merk werktuig, de bevestiging is erg eenvoudig middels de voorgeboorde gaten in het frame van de zaaimachine. De Delimbe Speciaal is standaard uitgevoerd met een afstandsbediening voor in de cabine van uw trekker waarmee de centrifugaal zaaischijf is in te schakelen en waarmee de doseeropening wordt aangestuurd. U kunt de machine simpelweg aansluiten op een 12 volt aansluiting die op de meeste trekkers standaard aanwezig is.

Delimbe T15 ( pneumatisch )

De Delimbe T15 is een pneumatische zaaimachine die geschikt is zowel voor het zaaien van zaden als voor het verdelen van microgranulaat. Dit is mogelijk doordat gebruik wordt gemaakt van een dosering met een nokkenrad. Dit nokkenrad is eenvoudig te wisselen, van een fijne naar een grove. De machine heeft een kunststof voorraadbak van 120 liter ( 80 liter is ook mogelijk ) en wordt centraal op het stoppelbewerkingswerktuig geplaatst ( of op een ander werktuig voor het gebruik met microgranulaat ). De voorraadbak wordt door middel van een robuuste schroefdeksel waterdicht afgesloten. De dosering van het zaad is middels een elektronisch aangedreven nokkenrad, deze kan traploos worden geregeld in snelheid van zeer langzaam tot snel. U kunt dit eenvoudig instellen op de afstandsbediening in de cabine van uw trekker, deze wordt standaard meegeleverd. U kunt de machine simpelweg aansluiten op een 12 volt aansluiting die op de meeste trekkers standaard aanwezig is. De montage is eenvoudig en geschikt voor elk type of merk werktuig. Het zaad wordt boven het nokkenrad al onderverdeeld in aparte kamers. Onder het nokkenrad valt het zaad opnieuw in een aparte kamer per uitgang.

Zo wordt een erg nauwkeurige verdeling verkregen per uitgang. De Delimbe T15 wordt uitgevoerd met 6 of 8 uitgangen. Door zijn krachtige elektronisch aangedreven blower/ventilator is de machine geschikt tot werkbreedte van maximaal 8 meter. Via de flexibele verdeelslangen wordt het zaad tegen speciaal gevormde ketsplaatjes geblazen en egaal verdeeld. De ketsplaatjes moeten in onderlinge afstand egaal verdeeld bevestigd worden op het werktuig.

Delimbe T18 ( pneumatisch )

De Delimbe T18 is een pneumatische zaaimachine met een erg hoge capaciteit, mogelijk gemaakt door de hydraulisch aangedreven blower/ventilator. De robuuste en goed doordachte constructie van de machine staat garant voor optimale resultaten. De machine heeft een voorraadbak van 250 liter en is ontworpen voor fijne en grove zaden. De Delimbe T18 wordt centraal op het werktuig bevestigd. De dosering van het zaad vindt plaats middels een elektronisch aangedreven nokkenrad. Wanneer u fijne zaden zaait gebruikt u een nokkenrad voor fijne zaden waarmee u een capaciteit heeft van maximaal 300 kg per uur. Dit nokkenrad is eenvoudig te verwisselen voor een nokkenrad geschikt voor grove zaden, hiermee behaald u zelfs een capaciteit van 500 kg per uur en kunt u dus ook granen zaaien. Het zaad wordt middels een hydraulisch aangedreven blower/ventilator egaal verdeeld over de aanwezige uitgangen. De hydro motor maakt gebruik van de trekker hydrauliek en vraagt minimaal 20 liter tot maximaal 80 liter olie per minuut, de trekker dient hierbij over een vrije retour te beschikken. De Delimbe T18 is uitgevoerd met 12 uitgangen. Via de flexibele verdeelslangen wordt het zaad tegen speciaal gevormde ketsplaatjes geblazen en egaal verdeeld. De ketsplaatjes moeten in onderlinge afstand egaal verdeeld bevestigd worden op het werktuig. Door de krachtige blower/ventilator kan de Delimbe T18 worden gebruikt voor grote werkbreedtes. Maar is ook geschikt voor werktuigen van bijvoorbeeld 3 meter werkbreedte. De montage is eenvoudig en geschikt voor elk type of merk werktuig. De Delimbe T18 is standaard uitgevoerd met een afstandsbediening voor in de cabine van uw trekker waarmee het nokkenrad traploos elektronisch instelbaar is. U kunt de machine simpelweg aansluiten op een 12 volt aansluiting die op de meeste trekkers standaard aanwezig is.

Naast deze 3 typen opbouwzaaimachines zijn er zijn er nog diversen andere machines van Delimbe voor bijvoorbeeld het verdelen van kunstmest, microgranulaat, poeder, strooizout, slakkenkorrels e.d.. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.